Den 29 maj; "Everest Day" i Nepal

Mt Everest, Nepal - Swed-Asia Travels

2017-05-30

Den 29 maj i år är det 64 år sedan Tenzing & Hillary stod på toppen...

I år är det 64 år sedan Tenzing Norgay (Sherpa Tenzing) och Sir Edmund Hillary stod på toppen av Mr Everest 8.848 meter. Den 29 maj har kommit att firas som "Everest Day" till minne av den första kända lyckade toppbestigningen.

Genom åren har många olika rekord slagits... som äldste man, äldste kvinna, första blinda, och yngsta person (bara 13 år) på toppen.
Rekordet av flest toppbestigningar hålls av Apa Sherpa (nepales) med 21 gånger på toppen, först på toppen utan syrgas var Reinhold Messner tillsammans med Peter Habeler år 1978.

Berget Mr Everest har sydsidan i Nepal och nordsidan i Tibet (Kina) och på båda sidor finns möjlighet att göra vandring till respektive "Base Camp" förutom att göra toppbestigning.
I Tibet heter berget Chomolungma (översatt ungefär: all världens gudars moder). I Nepal kallar man berget Sagarmatha (Himmelens huvud).

Läs här i länk, en kort historik och t.ex om olika rekord som slagits.

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss på Swed-Asia Travels. Kanske höra mer om våra gruppresor eller planera en resa vi skräddarsyr för dig och ditt sällskap.. "börja din resa här" Klicka här eller ring 0152-181 82, 08-345 786

Gruppresor Bhutan Upplevelser i Bhutan - Foto: Swed-Asia Travels

Våra gruppresor

Här finner du våra gruppresor där svensk färdledare samt lokala guider alltid är redo att ge Dig det bästa...

Följ oss på Facebook för fler nyheter

Nyheter

Till nyhetsarkivet »