Jhalana leopardreservat, Jaipur Indien...

"Ur Ulriks dagbok på leopard- och tigersafari i Rajasthan 2022"

”… Så kom larm per mobil till vår chaffis. Han har något i sikte när han ”buskör” längs grusvägar och kurvor. Jag nästan hisnar… Snälla offra inte oss för en leopard..!

Ove och jag i baksätet svänger som burkslavar i sidvagnsmotorcross. Men det var det värt! (Och chaffisen visste vad han gjorde). Två bilar står redan på vägens amfiteater och spanar ner på scenen. Där en scen som få turistgrupper får uppleva. Där – en andfådd leopardhanne har tagit strupgrepp på en liggande nilgaiantilop. Vi kommer minuter efter angreppet och dödandet, bensprattlet har just upphört.

Resor till Indien Leopard fäller en Nilgai-antilop - Foto: Ulrik Alm

Nu börjar ett makalöst efterspel. Leoparden tar nya grepp, slickat sitt byte och sig själv. Efter minuter börjar den baxa den tunga nilgaikroppen. – Men orken – fullt begripligt – tar slut. Lägger sig att pusta ut i snåren. Fler bilar samlas och många får uppleva detta. Leoparden verkar inte bry sig det minsta. Är dessutom helt ”skottfast”! Tydligen pågår Bollywoodfilm-/westerninspelning bara en bit bort och guider kan intyga likgiltigheten för pistolskott. Adderar till den helt unika upplevelsen (Jhalanareservatet ligger alldeles nära Jaipurs brus och larm. Leoparden är anpassningsbar – dess lycka!)

En annan nilgai – tjuren? – smyger försiktigt ett trettiotal meter till vänster. Leoparden har jagat färdigt för ikväll. Reser sig efter 20-30 minuters makalös uppvisning och försvinner in i snåren. Maten är fixad för dygn framöver och i morgonbitti kommer guiderna att ha ett säkert stopp inplanerat.

Vi gör tummen upp till varandra. Alla våra tre Swedasia-jeepar har fått möjlighet att ta del av detta. Vi är uppspelta som små barn!”

// Ulrik Alm, Höganäs oktober 2022

Boka gruppresa till Indien

Kontakta oss med intresseanmälan eller ring oss på 0152-181 82, 08-345 786

Se våra kommande gruppresor

Vi skräddarsyr gärna din individuella resa till t.ex Indien, Bhutan, Nepal eller Sri Lanka. Assisterad av våra lokala guider och kontaktpersoner får du en egen unik resa fylld av upplevelser - allt efter dina önskemål... kontakta oss!

Nyheter

Till nyhetsarkivet »