Tigerns år 2022...

Tigerminnen med Swed-Asia Travels

2022-02-07

Med start den 2 februari 2022 inleddes Tigerns år i den kinesiska kalendern och från flera håll drivs kampanjer till stöd för tigerns bevarande i vilt tillstånd.

Med start den 2 februari 2022 inleddes Tigerns år i den kinesiska kalendern och från flera håll drivs kampanjer till stöd för tigerns bevarande i vilt tillstånd.
2010 var ett avgörande år. Forskarna uppskattade att det bara fanns cirka 3 200 vilda tigrar kvar och att tigern var starkt utrotningshotad. Världens 13 tigerländer samlades till möten och enades om målet att fördubbla mängden vilda tigrar i världen till året 2022.

Under 2016 ökade de vilda tigrarna globalt för första gången på 100 år och läget hade ljusnat i flera länder. Men framgångarna var fortsatt sköra. Idag uppskattas antalet vilda tigrar till ca 4000. Nästa stora tigerräkning planeras till hösten 2022.

Bhutan, Kina, Indien, Nepal och Ryssland är exempel på hur ett starkt politiskt engagemang och lokalt stöd leder till framgång för att skydda tigern - antalet har ökat i alla dessa länder.
Man har bildat skogskorridorer mellan skogar så tigern fritt kan förflytta sig. I Nepal skyddar WWF tigrar genom att samarbeta med lokalbefolkningen. Byborna förvaltar skogen de bor i och får förmåner av det. Khata-korridoren i Nepal har utökats från 115 till 3 800 hektar tack vare lokalbefolkningens insatser med att restaurera skogen och utvinna biogas från gödsel för att minska användningen av brännved. I korridoren kan tigrar röra sig fritt mellan Nepal och Indien.

I Nepal slog man 2020 rekord två gånger i hur högt upp man sett tigrar röra sig, vilket kan vara ett tecken på att den stora katten hittat nya livsmiljöer. Det andra höjdrekordet visade att de har utökat sitt utbredningsområde med otroliga 200 kvadratkilometer i Nepal. Det är tack vare Nepals och lokalsamhällenas samarbete.

I Royal Manas nationalpark i Bhutan har man tack vare naturvårdsåtgärder sedan 2012 fördubblat antalet tigrar. Bakom insatserna ligger mycket hårt arbete men ses som en riktig succé.

I Indien lever Tigern i några av världens mest befolkade områden. Det är väldigt viktigt att hitta effektiva sätt för myndigheter att samarbeta med lokalbefolkningen så att de vilda tigrarna kan överleva. I tigerreservat i Indien har man utbildat volontärgrupper i hur de kan hjälpa till att lösa konflikter mellan människa och tiger, förstå tigrarnas beteende och identifiera tigerspår. Deras roll är att stödja lokala myndigheter och samhällen för att förhindra konflikter och öka sam-existensen mellan människa och rovdjur. (källa WWF)

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss på Swed-Asia Travels. Kanske höra mer om våra gruppresor eller planera en resa vi skräddarsyr för dig och ditt sällskap.. "börja din resa här" Klicka här eller ring 0152-181 82

Gruppresor till Indien Safariresa med Swed-Asia Travels

Våra gruppresor

Här finner du våra gruppresor där svensk färdledare samt lokala guider alltid är redo att ge Dig det bästa...

Följ oss på Facebook för fler nyheter

Nyheter

Till nyhetsarkivet »